Resultatene fra årets lærlingundersøkelse er nå klare og de viser at medlemsbedriftene sammen med OKS Trøndelag SA gjør en formidabel jobb med å utdanne dyktige lærlinger i et trygt og utviklende miljø
Grunnlaget for hvor mange som svarer på undersøkelsen varierer noe, men det er ganske stabilt på ca. 80 lærlinger som svarer hvert år i OKS Trøndelag sine lærebedrifter. Vi har sammenlignet 2022, 2023 og 2024.
Yrkesfaglig fordypning (YFF)
Vi ser at de fleste av lærlingene var utplassert i YFF (Yrkesfaglig fordypning) på Vg1 og Vg2. Hensikten med dette faget er å få prøve seg praktisk innen det fagfeltet de er mest nysgjerrige på før de velger hvilket fag de ønsker å bli lærlinger i. Det en økning i de som svarer at de var utplassert på både Vg1 og Vg2, men en del svarer at de ikke har vært utplassert i det hele tatt. Det kan være flere årsaker til dette, for eksempel så har noen av de som er lærlinger hos oss gått studieforberedende og ikke yrkesfag, dermed har de ikke hatt dette faget på skolen.
Vi ser at mange synes YFF er en viktig inngang til arbeidslivet for våre lærlinger. De får prøvd faget samtidig som at de får en myk introduksjon til hvilke krav og forventninger som stilles i arbeidslivet når de blir lærlinger. Til tross for dette så ser vi en nedgang i antallet elever som sier at de opplever at YFF ga dem viktig kjennskap til arbeidslivet.
Opplæring i skole som forberedelse til opplæring i arbeidslivet
Lærlingene er fornøyde med undervisningen på skolen som forberedelse på læretiden. Her ser vi at flere svarer at de er helt enig og nokså enig sammenlignet med tidligere. Tidligere har vi ikke hatt noen som svarer at de er helt uenig, men det har vi i år. På grunn av dette så har snittet sunket noe.
Motivasjon
Lærlingene forteller at de har høy motivasjon når de jobber. Resultatet viser at vi er nokså stabile, men at vi har en liten nedgang i snitt fordi vi ser at færre svarer i svært stor grad og flere svarer i nokså stor grad. Det er naturlig med noe variasjon fra år til år, men vi følger med og tar tak i faktorer som bidrar til redusert motivasjon når vi er ute å besøker lærlingene.
Trivsel
De fleste av lærlingene forteller at de trives på jobb. De fleste svarer svært stor grad og nokså stor grad. Dette er en av de viktigste faktorene for at lærlingene skal lykkes, så dette jobber vi alltid med å forbedre. Her er vi svært stabile og det er positivt.
En svært høy andel av våre lærlinger svarer at de ville anbefalt lærebedriften sin til fremtidige lærlinger. Dette forteller oss at de er fornøyde med valget de har tatt når det gjelder læreplassen sin. At arbeidsplassen har tatt dem i mot på en god måte og at de har fått innpass hos resten av de ansatte er nøkkelen for at lærlingene skal ha det bra på jobb. Dette er noe våre medlemsbedrifter bør være stolte av.
Trygt miljø
Lærlingene våre forteller at det er svært sjelden de blir utsatt for mobbing på arbeidsplassen og vi ser nå at tallene peker i riktig retning. Det er dessverre noen som fortsatt opplever mobbing og det har vi har nulltoleranse for. Det er svært skadelig for den som blir utsatt for det og miljøet på arbeidsplassen, så dette vil vi fortsette å jobbe med å få ned til null. OKS Trøndelag har gjennom oppfølgingsmøter fokusert på akkurat dette i 2024 og det ser ut som at det har hatt en effekt. Vi tenker at her har vi gjort lærlingene mer bevisste på hva mobbing er og hvilke former det kan ta, samtidig som vi har informert dem om hvordan og hvor de skal varsle om slike forhold.
Vi ser en svært positiv utvikling når det gjelder uønsket seksuell oppmerksomhet, men det er dessverre fortsatt noen som opplever dette og det har vi nulltoleranse for. Dette er svært skadelig for den som står i en slik situasjon. Vi har jobbet aktivt med lærlingene for å øke deres bevissthet rundt hva dette er og hvordan det kan utspille seg på en arbeidsplass, så ved å se på resultatene så tenker vi at det er naturlig at det har hatt en positiv medvirkende effekt.
Helse, miljø og sikkerhet (HMS)
HMS er et tema som lærlingene kjenner til, men vi ser at vi har en vei å gå her enda. De fleste svarer at de har fått god opplæring på dette, men her må vi jobbe mer med å øke bevisstheten rundt HMS-arbeidet som foregår i det daglige i bedriftene. Vi ser også at vi har en vei å gå når det gjelder lærlingenes bevissthet rundt dette med avvik. Vi snakker også om dette temaet på halvtårsvurderingene til lærlingene.
Læreplan
Det er en markant forbedring når det gjelder våre lærlingers kjennskap til læreplanen i faget sitt. Det er svært få som svarer at at de ikke vet om læreplanen sin lenger. Vi ser også at flere av lærlingene sier at opplæringen deres samsvarer med læreplanen, dette tenker vi kan ha en sammenheng med arbeidet vi gjennomførte i forbindelse med innføringen av fagfornyelsen hvor vi oppdaterte alle læreplanene i kompetanseboka innen fagene som OKS Trøndelag har godkjenning i. Dette arbeidet medførte at det er mer fokus på hva lærlingene lære seg i løpet av læretiden.
Intern plan
De fleste av lærlingene våre sier at de har en intern plan for opplæringen og at denne blir brukt, men vi har alltid noen som svarer at de ikke har en intern plan for opplæringen. Dette er en gjenganger hos oss og vi jobber kontinuerlig med å øke bevisstheten rundt dette temaet. I OKS Trøndelag så er lærlingenes interne plan kompetanseboka. Vi tenker at dette kan være litt av årsaken til at mange sier at de ikke har en intern plan for opplæringen fordi de ikke bruker det uttrykket i det daglige. Dette skal vi fortsette å øke bevisstheten rundt.
Medvirkning, veiledning og egenvurdering
Lærlingene forteller at de får lov til å være med å bestemme hvordan deres arbeidshverdag skal utformes, vi ser en svært stor bedring på akkurat dette området.
Flere sier også at de får være med i vurderingen av deres eget arbeid som øker deres evne til å reflektere over egen utvikling, så dette er positivt.
Vi har også en svak økning antall lærlinger som sier at de er i stand til å vurdere om arbeidet de utfører er av god faglig kvalitet, så dette tyder på at vi utdanner fremtidige fagarbeidere som har god selvtillit.
Vi ligger stabilt rundt temaet med tilbakemeldinger på arbeidet som utføres i bedriften, men dette er noe som vi snakker om på hver halvtårsvurdering.
Vi har også stabile tall å dette med hjelp og støtte i gjennomføringen av arbeidet ved behov.
Vi har en nær dobling av antallet lærlinger som sier at de dokumenterer arbeidet på en eller flere måter. Dette er svært gledelig da dette har vært et område som vi ikke hadde så gode resultater på i fjor, Vi skal likevel fortsette å jobbe med og bevisstgjøre dem på at dette verktøyet er svært viktig for å se at de har god faglig progresjon til enhver tid helt frem til fagprøven.
Halvtårsvurdering
Halvtårsvurdering blir tildelt lærlingene gjennom kompetanseboka og vi går gjennom svarene deres sammen med faglig leder / veileder i en halvtårssamtale i etterkant, så dette blir tett fulgt opp av oss i OKS Trøndelag. Vi ser her at vi har klart å økt bevisstheten til lærlingene rundt temaet om vurdering.
OKS Trøndelag lager et referat fra hver halvtårsvurdering som vi henger på som en kommentar i kompetanseboka til lærlingen. Her ser vi en markant økning i antallet lærlinger som sier at de får en skriftlig oppsummering i etterkant av disse møtene.
OKS Trøndelag ligger jevnt på dette området, og det er naturlig fordi vi har et fast sett med spørsmål som sikrer at vi er innom de aller viktigste temaene for at lærlingen og bedriften skal ha et godt samarbeidsforhold.
Fagprøve
Lærlingene forteller at de føler seg forberedt til fagprøven. Vi ser en oppgang på kunnskap om hvordan fagprøven skal gjennomføres nå, dette tenker jeg hører sammen med at vi har fått eksempler på hvordan fagprøvene gjennomføres etter fagfornyelsen og er bedre rustet til å gi god veiledning i henhold til forventningene som prøvenemnda stiller. Vi gjennomfører fagprøvesamlinger i mars 2025 der prøvenemndene inviteres inn sammen med alle andre års lærlinger og faglig ledere / veiledere slik at de får oppdatert informasjon på gjennomføringen av dette.