For å gi noe ekstra til lærlingene arrangerte OKS Trøndelag fagdag for våre lærlinger i oktober i år. Ønsket var at dette skulle bli en verdifull dag med faglig påfyll på utvalgte tema for alle våre lærlinger. Viktig var også ønsket om en god omramming rundt dagen, for at dette skulle gi påfyll på flere måter.
13.oktober ble fagdagen gjennomført på Scandic Rock City på Namsos og 14.oktober ble den gjennomført på Quality Airport Hotel i Stjørdal sentrum.
Lærebedrifter ønsker å gi gode, trygge rammer for utvikling
Dagen startet med lett servering og en liten innledning fra OKS Trøndelag. Første post ut var et innlegg fra Martin Lønnum Midjo som arbeider på Nord Universitet, der han er Avdelingsingeniør for digitalisering og infrastruktur og faglig leder i IKT Servicefaget. Han fortalte om hva de som lærebedrift og han som leder er opptatt av å gjøre for å gi gode rammer for lærlingene sin utvikling. Deres krav og forventinger til lærlingene og nyansatte var han også innom, pluss noen tips til hva de ser etter når de skal ansette arbeidstakere som er ferdig utdannet. (Tips; få med dere gode referanser fra læretiden!)
Innblikk i lærlingenes møte med arbeidslivet
Etter dette var det naturlig å gå over til en samtale med noen lærlinger, for å høre litt om deres første møte med arbeidslivet. Vi fikk med oss Malin Hellesvik og Ingrid Fissum Solli som er lærlinger i Barne- og ungdomsarbeiderfaget ved Læringsverkstedet Barnehage, avd. Knøttene. De har begge vært lærlinger i litt over ett år, og fortalte om at de ikke visste hva de gikk til, men at de i løpet av det første året har lært mye og blitt mye tryggere. Nå får de mer og mer ansvar, og det er tydelig at de engasjerer seg i faget sitt og arbeidet med barna.
Verktøy i opplæringen
Videre hadde vi ansatte et opplegg med tema «Verktøy i opplæringen», der vi spilte ut ulike verktøy som lærlingene har tilgjengelig; Kompetanseboka, Støttespillere, Tid, Seg selv, og det å se muligheter. Utnytt disse verktøyene for å sikre en god utvikling på veien mot å bli framtidens fagarbeidere.
Målet med HMS er å styrke helsa og produktiviteten for den enkelte
Etter en bedre hotell-lunsj fikk vi et innlegg om helse, miljø og sikkerhet, et viktig tema for alle arbeidstakere. Her tar vi med oss et spørsmål vi må stille av og til; «Hva kan jeg bidra med, for godt arbeidsmiljø min bedrift?». En rød tråd gjennom dagen var kommunikasjon. Både HMS og kommunikasjon var det Ellen Bergin, daglig leder på Friskgården Stod som stod for.
Internasjonalisering, lærlingundersøkelsen og vurdering
På tampen av dagen benyttet vi anledningen til å si litt om internasjonalisering, fordi fra 2022 er det endelig mulig for lærlingene å ta deler av sin læretid i et annet land igjen. Vi informerte også om lærlingeundersøkelsen. Den gjennomføres nå på tampen av året. Undersøkelsen er en gylden mulighet for lærlingene til å påvirke eget læringsmiljø og å si noe om hvordan de ønsker at opplæring i bedrift skal gjennomføres. Det er frivillig å svare, men vi oppfordrer alle til å si sin mening da de skal være sikre på at svarene deres er anonyme. Undersøkelsen gjennomføres i perioden 15. oktober – 20. desember og de vil få beskjed fra utdanningsdirektoratet både på SMS og e-post med lenke til undersøkelsen. Vi fikk også lagt inn noen ord om at de nå får en mulighet til å reflektere over egen utvikling, med at det snart skal gjennomføres skriftlig vurdering i Kompetanseboka. Det gir lærlingene et godt grunnlag for å utvikle seg som framtidige fagarbeidere.
Vi avrundet dagen med en liten Kahoot, der de heldige vinnerne fikk seg både OKS Trøndelag-kopp og twist.
OKS Trøndelag takker alle lærlingene som deltok for superfine fagdager. Vi er glade for at dere er framtidens fagarbeidere!