Siem, lærling i Barne- og ungdomsarbeiderfaget har nå vært 3 måneder i Jerez de la Frontera i Spania. Les om hvordan opplevelsen hans har vært:
Jeg er en av de heldige som fikk være med på Erasmus+-programmet i Spania. Og det å bo i Spania i tre måneder har vært en opplevelse for livet. Det var en fantastisk sjanse til å fordype meg i en ny kultur, lære litt av språket og virkelig bli kjent med hverdagslivet der. Å være omgitt av spansk språk og kultur gjorde det lettere å forstå tradisjoner, skikker og ikke minst den avslappede livsstilen. I løpet av oppholdet fikk jeg også tid til å utforske byen, prøve lokal mat og delta i aktiviteter som er typiske for regionen, noe som ga meg en dypere forståelse for landet. Før vi i Erasmus+ programmet begynte å jobbe fikk vi først 2 ukers språkkurs der vi lærte det vi mest sannsynlig ville trenge på jobben. Jeg fikk muligheten til å jobbe på en internasjonalskole der de snakker engelsk. Å jobbe på en internasjonalskole har vært veldig inntresang fordi at de følger det britiske skole systemet. På skolen snakket nesten alle engelsk, noe som gjorde det lettere for meg å kommunisere med både kolleger og elever. Arbeidsmiljøet var dynamisk og mangfoldig, med folk fra forskjellige nasjoner som bidro til et unikt læringsmiljø. Jeg lærte mye om ulike pedagogiske tilnærminger, og kollegene mine var alltid villige til å dele, veilede meg og gi støtte. De har jo ikke barn og ungdomsarbeider I Spania så jeg opererte som en assistent for læreren i førsteklasse. Så for det mest så var arbeidsoppgavene mine å ta ut en gruppe i klassen som trenger litt ekstra hjelp, assistere en unge som trenger spesielle behov og fikk til å med ha en basketball klasse fordi læreren ikke dukket opp. så de stolte veldig mye på meg og var ikke redd for å bruke meg. Jeg fikk daglig jobbe med barn fra ulike nasjoner som kommuniserte på engelsk, men som brakte med seg sitt eget språk og kulturelle bakgrunn. Dette krevde at jeg tilpasset meg barnas ulike behov og kulturelle uttrykk, samtidig som jeg hjalp dem med å utvikle både språklige ferdigheter og sosiale relasjoner. Erfaringen ga meg verdifull innsikt i hvordan man skaper et inkluderende og trygt miljø der barn fra forskjellige kulturer kan trives og lære sammen.
Å bo med noen jeg ikke kjente fra før i tre måneder i Spania var krevende og til tider vanskelig. Vi trengte mye tid på å forstå og akseptere hverandres rutiner og personlige grenser. Små utfordringer som å dele kjøkken og bad ble til tider større enn forventet, og det krevde gjentatte samtaler og kompromisser for å få ting til å fungere. Det var ikke alltid lett å tilpasse seg, og noen ganger føltes det som om vi tok to skritt frem og ett tilbake. Til tross for utfordringene lærte vi likevel mye om hverandres perspektiver og
skapte til slutt en viss forståelse som gjorde hverdagen bedre. Sosialt sett var tiden min i Spania uforglemmelig. Jeg fikk muligheten til å delta i ulike aktiviteter med de andre fra Norge, som å dra ut for å spise, utforske byen eller delta på kulturelle arrangementer. Dette ga meg sjansen til å bygge vennskap med både dem og lokale, noe som gjorde oppholdet mitt enda mer minneverdig. Jeg har utviklet meg både som person og som fagarbeider på en unik måte. Gjennom de ulike erfaringene og utfordringene jeg har møtt, har jeg lært å tilpasse meg nye situasjoner, utvikle mine ferdigheter og styrke min
selvstendighet. Denne reisen har ikke bare utvidet min faglige kompetanse, men også formet min personlighet, gjort meg mer reflektert og gitt meg en dypere forståelse for ulike perspektiver. Jeg føler meg nå bedre rustet til å møte både profesjonelle og personlige utfordringer med åpenhet og trygghet. Jeg oppfordre alle til å komme seg ut av komfortsonen sin å ta en tur som det her fordi du får opplevd og sett så mye.